Featured image for “«Έχουμε το κέντρο»: το νέο σποτ του ΕΚΚ από τον Νίκο Κολιούκο”

Νέα  | 30/10/2023

«Έχουμε το κέντρο»: το νέο σποτ του ΕΚΚ από τον Νίκο Κολιούκο

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διατηρώντας τους δεσμούς του με τις νέες και τους νέους δημιουργούς, ανέθεσε φέτος το προωθητικό του σποτ, που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στον Νίκο Κολιούκο. Η φράση «Έχουμε το κέντρο» είναι ο τίτλος, αλλά και το μήνυμα του σποτ αυτού που αναδεικνύει το διαχρονικό αποτύπωμα του ΕΚΚ στην ελληνική κινηματογραφία και τον ρόλο του στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Η ανάθεση του σποτ σε νέες σκηνοθέτιδες / νέους σκηνοθέτες ήταν μια πρωτοβουλία της παρούσας Διοίκησης του ΕΚΚ, που ξεκίνησε το 2020, με σκοπό την ανάδειξη κάθε χρόνο νέων δημιουργών, βραβευμένων στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ο Νίκος Κολιούκος ήρθε στο προσκήνιο με την ταινία «Το Χάος που άφησε πίσω της», στο Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό του φεστιβάλ Δράμας, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Σιώτου, που εμφανίζεται και στο σποτ του ΕΚΚ, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Στο σύντομο φιλμάκι του Νίκου Κολιούκου για το ΕΚΚ, στο κέντρο του κινηματογραφικού κάδρου βρίσκεται ο ηθοποιός Γιάννης Τσορτέκης, ο οποίος, με την αναγνωρισιμότητά του και το  εύρος  της υποκριτικής του ικανότητας, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ποιότητα και στην αποδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταινίας, μεγάλου και μικρού μήκους. Η πορεία του τιμά το ελληνικό σινεμά, αλλά και τις νέες σκηνοθέτιδες και τους νέους σκηνοθέτες.

Νίκος Κολιούκος

Γεννήθηκε το 1996, είναι σκηνοθέτης, απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ -το κινηματογραφικό ντεμπούτο του «Το χάος που άφησε πίσω της» είναι η πτυχιακή ταινία του. Το σχέδιο της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του, «Το θηρίο που περπατά σαν άνθρωπος», η οποία βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ έχοντας ήδη βραβευτεί από την ΕΡΤ στο Pitching Lab του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας. Το σποτ για το ΕΚΚ είναι εμπνευσμένο από την βραβευμένη στη Δράμα ταινία του. Ο τίτλος του σποτ, όπως δηλώνει ο Νίκος Κιολιούκος, επιλέχτηκε για να τονιστεί: «η σημασία και η αναγκαιότητα του θεσμού για την εγχώρια κινηματογραφία. Μέσα στα στενά και πολλές φορές ασφυκτικά πλαίσια στα οποία κάνουμε ταινίες στην Ελλάδα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποτελεί μια ανάσα και συχνά προσφέρει, αν όχι μεγαλύτερη καλλιτεχνική ελευθερία, σίγουρα καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες για να συνεχίσουμε να κάνουμε σινεμά».

Συντελεστές

Ηθοποιοί: Γιάννης Τσορτέκης, Μαρίνα Σιώτου, Βασίλης Κανάκης
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Νίκος Κολιούκος
Παραγωγή: Αλέξανδρος Τηλιόπουλος
Διευθυντής Παραγωγής: Θάνος Αθανασιάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλεξάνδρα Ρίμπα
Πρωτότυπη Μουσική: Πελαγία Χατζηνικήτα
Μοντάζ – Εταλονάζ: Πάνος Αγγελόπουλος
Σκηνογραφία: Μαρία Παπαδοπούλου
Ενδυματολογία: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Ηχοληψία: Κώστας Δρακόπουλος
Ηχητικός Σχεδιασμός: Πελαγία Χατζηνικήτα
Μίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης
Make-up – Μαλλιά: Νίκη Οβάκογλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Καραπιπέρης
Σκριπτ: Αρ Απόστ
Α’ Βοηθός Κάμερας: Καρολίνα Απικιάν
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Αθανασόπουλος
Β΄ Βοηθός Κάμερας – DIT: Ιωάννης Μυλωνάς
Βοηθός Ηλεκτρολόγου: Αρτέμης Μυτιληναίος
Βοηθός Ενδυματολόγου: Στέβη Παχή
Βοηθός Παραγωγής: Μπάμπης Ματεντζίδης
Βοηθός Παραγωγής: Mentor Cela
Φωτογράφος Backstage: Έλλη Ιατρού 
Αγγλικοί Υπότιτλοι: Κατερίνα Ζαρωγιαννοπούλου, Αλέξανδρος Καζαμίας
Εxtras: Ελένη Φίλη, Δανάη Δελαπόρτα, Χάρης Ζαφείρης, Παύλος Παρασκευόπουλος, Νεφέλη Ζέρβα, Αγγελόγιωργας, Αγγελική Κατσίκα