Featured image for “Ημερίδα για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο”

Νέα  | 18/04/2024

Ημερίδα για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Το «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» διοργανώνει ημερίδα για το έργο του κορυφαίου Έλληνα κινηματογραφικού δημιουργού στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 27/4/2024, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Αναπαράσταση (ΑΜΚΕ). Σκοπός της συνάντησης αυτής μελετητών, ερευνητών αλλά και συνεργατών του Αγγελόπουλου είναι η ανάδειξη νέων ερωτημάτων και προσεγγίσεων γύρω από το αποτύπωμα που έχουν αφήσει η αισθητική και οι θεματικοί άξονες του έργου του.
Κεντρικές εισηγήσεις θα παρουσιάσουν δύο πρόσωπα που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πρόκειται για τον Βρασίδα Καραλή -επικεφαλής της Έδρας Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και συγγραφέα του βιβλίου Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher. Bloomsbury Publishing, 2023- και τη Sylvie Rollet -ομότιμη καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία και συγγραφέα του βιβλίου Voyage à Cythère. La poétique de la mémoire d’Angelopoulos. Éd. L’Harmattan, coll. Esthétiques, 2003. Πέρα από τις ανακοινώσεις των ερευνητών και ερευνητριών, στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή ηθοποιών, συνεργατών, δημοσιογράφων, κριτικών και προσωπικών φίλων του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 27/4/2024, 12:00 – 20:00. Είναι ανοικτή στο κοινό και δεν απαιτείται προεγγραφή.
Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες στις ιστοσελίδες των συνδιοργανωτών και στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook: https://fb.me/e/3XUQvFG2o