Featured image for “Το Hellenic Film Commission στην έκθεση Focus 2023”

Νέα  | 14/12/2023

Το Hellenic Film Commission στην έκθεση Focus 2023

Το Hellenic Film Commission (HFC), η Διεύθυνση του ΕΚΚ για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές, συμμετείχε και φέτος στην έκθεση FOCUS η οποία έλαβε χώρα στο Business Design Center του Λονδίνου στις 5 και στις 6 Δεκεμβρίου 2023.  To HFC, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις διεθνείς διασυνδέσεις του, συντόνισε τη δράση του με τις δράσεις του ΕΚΟΜΕ, αλλά και με αυτές των Film Offices των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου στο Εθνικό Περίπτερο. Οι δράσεις που αναπτύχθηκαν αποσκοπούσαν στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας αναφορικά με την προσέλκυση και την υλοποίηση αλλοδαπών οπτικοακουστικών παραγωγών.

Στη διάρκεια του διημέρου, ξεχωριστή ήταν η παρουσίαση των γυρισμάτων της πολυαναμενόμενης ταινίας «The Return» ως case study βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την προσέλκυση και υλοποίηση διεθνούς παραγωγής στη χώρα μας. Η παρουσίαση, η οποία διοργανώθηκε από το HFC, είχε ως ομιλητές την Σταυρούλα Γερωνυμάκη, αναπληρώτρια διευθύντρια του HFC, τον παραγωγό James Clayton και τον  Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, της ελληνικής Heretic η οποία είναι συμπαραγωγός της ταινίας.

Το «The Return», με θεματική από την ομηρική Οδύσσεια, ήρθε στην Ελλάδα αξιοποιώντας το οικονομικό κίνητρο του cash rebate. H ανεύρεση χώρων για τα γυρίσματα, τα οποία έγιναν στην Πελοπόννησο και την Κέρκυρα, υποστηρίχθηκε οικονομικά από το πρόγραμμα Location Scouting του HFC. Η συμβολή του ΗFC και του Film Office Ιονίων Νήσων ήταν σημαντική για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των γυρισμάτων σε δημόσιους, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους. Η ταινία αυτή έχει ως σκηνοθέτη τον Ουμπέρτο Παζολίνι και ως πρωταγωνιστές τον Ρέιφ Φάινς και μτην Ζιλιέτ Μπινός.

Στην αποτίμηση της παρουσίας του HFC στην φετινή Focus πρέπει να υπογραμμιστεί και η πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας του Οργανισμού Τουρισμού του Λονδίνου με εκπροσώπους του Film Office Κεντρική Μακεδονίας, αλλά και της Περιφέρειας αυτής σχετικά με τη διοργάνωση από κοινού ενός fam trip στην περιοχή.