Φεστιβάλ  | 30/10/2023

Το ΕΚΚ στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ταξιδεύει στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) με σύνθημα τη φράση «έχουμε το κέντρο», που είναι και το μήνυμα του φετινού προωθητικού του σποτ. Σταθερό σημείο της παρουσίας του ΕΚΚ στο Φεστιβάλ είναι το περίπτερό του στην καρδιά της Αγοράς του Φεστιβάλ από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου 2023. Το περίπτερο, στην Αποθήκη Γ, θα γίνει και φέτος αφενός η βάση για τον συντονισμό όλων των δράσεων του ΕΚΚ που αποσκοπούν στην προώθηση της ελληνικής ταινίας και τη διασύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού της με τον διεθνή κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό χώρο, κι αφετέρου σημείο φιλικών συναντήσεων των Ελληνίδων και των Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Το ΕΚΚ συμμετέχει ενεργά στο 64ο ΦΚΘ:

  • Συνοδεύει τις ταινίες που έχουν ενισχυθεί από τα χρηματοδοτικά προγράμματά του, παραγωγής και προώθησης.
  • Διοργανώνει και συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά πάνελ ενδυναμώνοντας τη θέση της Ελλάδος στον διάλογο για το μέλλον του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα στην Ευρώπη. Στον ορίζοντα αυτό, συζητά για τις πρωτοβουλίες, που έχει ήδη πάρει, για τις πράσινες πρακτικές στην παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων, αλλά και για το μοναδικό στην Ελλάδα πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης μίνι σειρών από το πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους.
  • Αξιοποιεί την εμβέλεια του Φεστιβάλ παρουσιάζοντας τα πέντε νέα χρηματοδοτικά προγράμματά του για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Συστήνει εκ νέου, μέσω του Φεστιβάλ, το CINEDU, την ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για τα σχολεία, συζητώντας για την εμπειρία και τα συμπεράσματα από του πρώτο χρόνο, πιλοτικής, λειτουργίας της πλατφόρμας.
«Έχουμε το κέντρο»: Ο Νίκος Κολιούκος δημιούργησε το φετινό σποτ του ΕΚΚ

Το ΕΚΚ ανέθεσε τη δημιουργία του φετινού προωθητικού του σποτ στον σκηνοθέτη Νίκο Κολιούκο, απόφοιτο του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ο οποίος προσφάτως στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό για την ταινία του «Το χάος που άφησε πίσω της». Στο ίδιο τμήμα, η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μαρίνα Σιώτου, που εμφανίζεται και στο σποτ, βραβεύθηκε για την ερμηνεία της.

Στο σύντομο φιλμάκι για το ΕΚΚ, στο κέντρο του κινηματογραφικού κάδρου βρίσκεται ο Γιάννης Τσορτέκης, από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς της σύγχρονης ελληνικής ταινίας, μεγάλου και μικρού μήκους, ο οποίος έχει συμβάλει στην ποιότητά της, αλλά και στην αποδοχή της. Ο τίτλος του σποτ, «Έχουμε το κέντρο»,  τονίζει τη σημασία και τον ρόλο του ΕΚΚ για την ύπαρξη και τη συνέχεια της κινηματογραφία μας.

Μάθετε περισσότερα για το νέο σποτ του ΕΚΚ →

Το ΕΚΚ βραβεύει δημιουργούς και επαγγελματίες

Το ΕΚΚ θα απονείμει φέτος τρία βραβεία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στηρίζοντας τις νέες και τους νέους δημιουργούς και παραγωγούς της ελληνικής ταινίας, αλλά και το επάγγελμα του Location Manager, έναν καινούργιο κλάδο επαγγελματιών του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού χώρου ιδιαιτέρως σημαντικό για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών.

  • Βραβείο σε πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα, ή σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 5.000 €.
    Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Γιάννα Σαρρή (Διευθύντρια Διεύθυνσης Προώθησης Hellas Film, ΕΚΚ), Ζωή Κανδύλα (Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής, ΕΚΚ), Δημήτρης Μπούρας (κριτικός κινηματογράφου, Υπεύθυνος Τύπου ΕΚΚ).
  • Βραβείο Best Location, συνοδευόμενο από το χρηματικό ποσό των 1500 €, θα απονείμει η διεύθυνση του ΕΚΚ για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission (HFC) σε Location Manager (αν δεν υπάρχει, σε σκηνοθέτιδα ή σκηνοθέτη) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενης/νου δημιουργού σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
    Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Alexander Georges (Location Manager, ΗΠΑ), Γιώργος Μπαμπανάρας (Location Manager, βραβευμένος πέρυσι από το HFC για την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές»), Σταυρούλα Γερωνυμάκη (Aναπληρώτρια Διευθύντρια HFC, EKK).
  • Βραβείο Hellas Film (Work in) Progress απονέμεται για πρώτη φορά, πιλοτικά, σε δύο (2) ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που βρίσκονται σε στάδιο work in progress και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Hellas Film που θα παρουσιαστεί στο 64ο ΦΚΘ. Συνοδεύεται από το ποσό των 2.000 € το οποίο δίνεται εξ ημισείας στους παραγωγούς των ταινιών που επιλέγει η κριτική επιτροπή της Hellas Film.
    Tην επιτροπή αποτελούν οι: Γιάννα Σαρρή (Διευθύντρια Hellas Film, EKK), Ηλιάνα Ζακοπούλου (στέλεχος Hellas Film, EKK), Λίνα Μανωλοπούλου (στέλεχος Hellas Film, EKK).
Οι ταινίες του ΕΚΚ που κάνουν πρεμιέρα στο 64ο ΦΚΘ
Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου
Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία / 2022 /100΄

MEDIUM της Χριστίνας Ιωακειμίδη
Ελλάδα, Βουλγαρία / 2022 / 100

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ του Στέργιου Πάσχου
Ελλάδα / 2022 / 116΄

Film Forward Διαγωνιστικό

ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ του Κύρου Παπαβασιλείου
Κύπρος, Ελλάδα / 2022 / 100΄

ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΛΑΘΟΣ του Χάρη Βαφειάδη
Ελλάδα / 2023 / 92΄

Meet the Neighbours Διαγωνιστικό

GUEST STAR του Βασίλη Χριστοφιλάκη
Ελλάδα / 2022 / 89΄

ΦΟΝΙΣΣΑ της Εύας Νάθενα
Ελλάδα /2023 / 97

Επίσημη Πρώτη

ΓΥΑΛΑ του Κωνσταντίνου Φραγκούλη
Ελλάδα / 2023 / 80΄

DOLLS OF DRESDEN του Αλέξη Τσάφα
Ελλάδα / 2023 / 98΄

ΕΞΕΛΙΞΗ του Περικλή Χούρσογλου
Ελλάδα / 2023 / 98΄

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ του Ζαχαρία Μαυροειδή
Ελλάδα / 2023 / 82΄

ΜΙΝΟΡΕ του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα
Ελλάδα / Ηνωμένο Βασίλειο / 2023 / 111

ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ του Παντελή Παγουλάτου
Ελλάδα, Σερβία, Γαλλία / 2022 / 90΄

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy)
Ελλάδα / 2023 / 84΄

TRANZIT του Καρόλου Ζωναρά
Ελλάδα / 2023 / 95΄

Στο περίπτερο του ΕΚΚ – Αποθήκη Γ
Πέντε νέα προγράμματα του ΕΚΚ για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023, 16:00 – 17:00

Ενημέρωση για ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι δημιουργοί και οι επαγγελματίες για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Next Generation EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε δημιουργούς έργων μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνεται πρόγραμμα για development σειρών και για παραγωγή ταινιών μικρού μήκους που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες (3D, VR, AR, immersive κ.λπ.). Κύριος στόχος τους η ανάδειξη νέων ταλέντων (επιπλέον μοριοδότηση κατά την αξιολόγηση), αλλά και η ενίσχυση της διασύνδεσης της ελληνικής παραγωγής με την ευρωπαϊκή. Στο τέλος της παρουσίασης θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις.

Παρουσίαση: Κατερίνα Γραμματικοπούλου – Υπεύθυνη Συντονισμού Έργου

Η πράσινη κινηματογράφηση στη φαρέτρα των παραγωγών: καινοτόμες δράσεις κατάρτισης και στρατηγικές συνεργασίες του ΕΚΚ. 

Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023, 10:30 – 13:00

Το ΕΚΚ μέσω της διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission (HFC) συνεργάζεται με το Torino Film Lab για την παροχή καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης στον τομέα των πράσινων πρακτικών παραγωγής κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων. Στην εκδήλωση αυτή στο 64ο ΦΚΘ θα ανακοινωθεί το Green Film Workshop, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2024.

Η διοργάνωση του Green Film Workshop εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο του ΕΚΚ για μια βιώσιμη ανάπτυξη της κινηματογραφίας μας και του οπτικοακουστικού τομέα μας, με την υιοθέτηση καινοτόμου μίγματος βέλτιστων οικονομικών και περιβαλλοντολογικών πρακτικών στα πεδία του σχεδιασμού και υλοποίησης μιας παραγωγής.

Το ΕΚΚ και το HFC, με ευθύνη μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος, τον περασμένο Φεβρουάριο προσχώρησαν στο Green Film, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κινηματογραφικών οργανισμών και Film Commissions, συνυπολογίζοντας για την απόφασή τους αυτή τα μελλοντικά οφέλη της χώρας μας: ήδη, πολλά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία εμπλουτίζονται με συστήματα πρόσθετης χρηματοδότησης για τις παραγωγές που εναρμονίζονται με περιβαλλοντολογικές πρακτικές.

Συντονίστρια: Σταυρούλα Γερωνυμάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Hellenic Film Commission.
Ομιλητές: Giovanni Pompili -Επικεφαλής προγραμμάτων κατάρτισης Torino Film Lab-, Alexander Georges –Location Manager, ΗΠΑ

Ημέρα δικτύωσης για τους τοπικούς επαγγελματίες. Συνέργεια του Film Office Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΚΚ.

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023, 11:00 – 13:00

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας της Κεντρικής Μακεδονίας για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τις καινοτόμες δράσεις και τα εργαλεία του ΕΚΚ.

Παρουσιάσεις:
— Ζωή Κανδύλα, Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής, ΕΚΚ
— Γιάννα Σαρρή, Διευθύντρια Hellas Film, EKK
— Σταυρούλα Γερωνυμάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Hellenic Film Commission, EKK
— Άννα Κασιμάτη, Υπεύθυνη Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA

CINEDU: Ένας χρόνος στα σχολεία (ΕΣΠΑ 2014 – 2020).

Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, 11:00 – 13:00

Έναν χρόνο από την πιλοτική λειτουργία του, το CINEDU συστήνεται εκ νέου στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές της «Ψηφιακής Πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία» στα σχολεία της χώρας. Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την ΕΕ (ΕΚΤ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Παρουσιάσεις:
— Ηλίας Τασόπουλος, Γενικός Συντονιστής Έργου
— Θεοδώρα Μαλλιαρού, Υπεύθυνη Συντονισμού Πλατφόρμας και Επίβλεψης Σχολικών Προβολών

Το ΕΚΚ συμμετέχει ενεργά σε διεθνή πάνελ και δράσεις της Αγοράς του 64ου ΦΚΘ
AGORA Series: How the audiovisual ecosystem can embrace creativity?

5/11/2023 — 12:00 – 13:00 @Μουσείο Φωτογραφίας – Αποθήκη Α’

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΚ, Μάρκος Χολέβας, συμμετέχει στο πάνελ του νέου τμήματος της Αγοράς του Φεστιβάλ, AGORA Series, με θεματική τις σειρές και τους νέους ορίζοντες του οπτικοακουστικού. Το ΕΚΚ, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, αλλά και τις πρακτικές πολλών ευρωπαϊκών κέντρων κινηματογράφου και κινηματογραφικών φεστιβάλ, κατήρτισε πιλοτικό πρόγραμμα για να ενισχύσει την ανάπτυξη μίνι σειρών. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των Ελληνίδων και Ελλήνων παραγωγών και δημιουργών, αλλά και για την ενδυνάμωση της θέσης τους στο πολυποίκιλο πλέον οπτικοακουστικό τοπίο της Ευρώπης. Το πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ για τις σειρές είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που ενισχύει τη δημιουργικότητα στο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης του έργου.

Agora Talk: Bridge to the North: Lithuania co-production opportunities

6/11/2023 — 16:00 – 17:00 @Μουσείο Φωτογραφίας – Αποθήκη Α’

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου, συμμετέχει στο πάνελ, δεδομένης της στρατηγικής του ΕΚΚ για ενθάρρυνση της εξωστρέφειας της ελληνικής κινηματογραφίας και καλλιέργεια ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη συμπαραγωγών, που ενισχύουν τη συνοχή της κινηματογραφικής Ευρώπης. Η συμμετοχή του ΕΚΚ για πρώτη φορά στο εκτελεστικό όργανο της ένωσης European Film Agency Directors – EFAD, μέσω της πρόσφατης εκλογής της κυρίας Καρτάλου στο όργανο αυτό, συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Η αναβάθμιση της σχέσης του ΕΚΚ με τους ομότιμους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενδυναμώνει τη διασύνδεση της ελληνικής κινηματογραφίας με το ευρωπαϊκό κινηματογραφικό γίγνεσθαι και λειτουργεί ως καταλύτης συνεργασιών.

SEE Cinema Network

8/11/2023 — 20:30 @Aποθήκη Γ’

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα Βραβεία της Αγοράς από το Κινηματογραφικό Δίκτυο Νοτιοανατολικής Ευρώπης – SEE CinemaNetwork, που προωθεί τη συνεργασία των επαγγελματιών κινηματογράφου για τη συμπαραγωγή και προώθηση των κινηματογραφικών έργων. 

To SEE Cinema Network δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και του  ΕΚΚ, που έχει και την ευθύνη της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Ημερίδα: Find your Fund

11/11/2023 — 10:00 – 15:00 @Μουσείο Κινηματογράφου – Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος

Το ΕΚΚ συμμετέχει στη δράση της Ένωσης Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδας

Παρουσιάσεις:
— Άννα Κασιμάτη, Υπεύθυνη Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη – ΜEDIA
— Ζωή Κανδύλα, Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής, ΕΚΚ
— Γιάννα Σαρρή, Διευθύντρια Hellas Film, EKK

Image

64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

2 Νοεμβρίου — 12 Νοεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα