Featured image for “H ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» μπροστά στα Oscar”

Νέα  | 04/10/2023

H ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» μπροστά στα Oscar

Η πολυβραβευμένη ταινία μυθοπλασίας «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το βραβείο Oscar Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας) στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (AMPAS). H επιλογή αυτή έγινε με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, κυρίου Χρίστου Δήμα, μετά από σχετική εισήγηση επταμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο είναι συμπαραγωγός της ταινίας, εύχεται καλή επιτυχία.
Η Ασημίνα Προέδρου  εμφανίστηκε ορμητική στο προσκήνιο του ελληνικού σινεμά το 2013 με τη μικρού μήκους ταινία της «Red Hulk», γύρω από την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού και το καρκίνωμα του νεοναζισμού στη σημερινή Ελλάδα (τραγική σύμπτωση το γεγονός ότι η ταινία αυτή έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, κερδίζοντας τον Χρυσό Διόνυσο, τις μέρες που η Χρυσή Αυγή δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα). Σήμερα, αφηγείται την ιστορία ενός άντρα, ο οποίος, κυνηγημένος από το παρελθόν του και πιεσμένος από τα χρέη του, διακινεί παράνομα μετανάστες με τη βάρκα του. Αυτό το δράμα, που έχει ως ομφαλό του το θρίλερ, εκτυλίσσεται σ’ ένα παραλίμνιο ελληνικό χωριό στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Το «Πίσω από τις θημωνιές» αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδος, Γερμανίας και Βορείου Μακεδονίας.

Οι συντελεστές της ταινίας

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου
Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschmidt, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska
Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη
Ήχος: Νίκος Παπαδημητρίου
Μουσική: Μάριος Στρόφαλης
Σκηνογραφία: Εδουάρδος Γεωργίου
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου
Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξιδιανός, Άκης Γουρζουλίδης
Ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Πασχάλης Τσαρούχας και Ντίνα Μιχαηλίδου