Νέα  | 30/11/2023

Προεγκρίσεις χρηματοδότησης κινηματογραφικών σχεδίων στο πρόγραμμα ΒΑΣΙΚΟ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ — Α’ Περίοδος 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) στη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου 2023 επικύρωσε την απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Παραγωγής για τη χρηματοδότηση είκοσι εφτά (27) κινηματογραφικών σχεδίων, με συνολικό ποσό 1.319.000 €, στο πλαίσιο του Βασικού Προγράμματος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής για τα στάδια:  ΒΑΣΙΚΟ – ΓΡΑΦΗ, ΒΑΣΙΚΟ – DEVELOPMENT, ΒΑΣΙΚΟ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ του Κανονισμού Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών Σχεδίων και Έργων του ΕΚΚ. Αναφορικά με το στάδιο του Προγράμματος ΒΑΣΙΚΟ – ΓΡΑΦΗ την περίοδο αυτή χρηματοδοτήθηκε διπλάσιος αριθμός προτάσεων συγγραφής σεναρίων. Η απόφαση αυτή εναρμονίζεται με τη βούληση του Δ.Σ για ενδυνάμωση της αναζήτησης νέων ιδεών-τάσεων στο ελληνικό σινεμά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Στο στάδιο του Προγράμματος ΒΑΣΙΚΟ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ, κατά την Α’ Περίοδο υποβολών με καταληκτική ημερομηνία 30.06.2023, υποβλήθηκαν δεκαεπτά (17) επιλέξιμα προς αξιολόγηση σχέδια, από τα οποία προεγκρίθηκε χρηματοδότηση συνολικού ποσού ‎1.190.000 € για τα παρακάτω εφτά (7):

ΕΔΩ ΚΟΝΤΑ, ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ (μυθοπλασία)
“Η ταυτότητα μιας Εβραίας γυναίκας καταρρέει όταν αναζητά και συναντά τον Γερμανό πατέρα που την εγκατέλειψε όταν ήταν παιδί και ανακαλύπτει ότι η οικογενειακή της ιστορία ήταν κατασκευασμένη: αυτή που νόμιζε ότι ήταν δεν είναι αυτή που είναι.”
Σενάριο: ΣΟΝΙΑ ΛΙΖΑ ΚΕΝΤΕΡΜΑΝ, TRACY DIANE SUNDERLAND
Σκηνοθεσία: ΣΟΝΙΑ ΛΙΖΑ ΚΕΝΤΕΡΜΑΝ
Παραγωγή: BYRD
Ποσό προέγκρισης: 250.000 €

ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ (ντοκιμαντέρ)
“Οι 17χρονες φίλες Μίριαμ και Γκλόρια, ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες παίκτριες του μπάσκετ. Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο: δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.”
Σενάριο: ΕΛΠΙΔΑ ΝΙΚΟΥ, RODRIGO HERNANDEZ TEJERO
Σκηνοθεσία: ΕΛΠΙΔΑ ΝΙΚΟΥ, RODRIGO HERNANDEZ TEJERO
Παραγωγή: SGv AMKE
Ποσό προέγκρισης: 50.000 €

Η ΚΟΤΑ (μυθοπλασία)
“Ενώ παρακολουθούμε το success story μιας κότας προς την οικογενειακή ευτυχία, στο background αποκαλύπτεται μια τραγωδία. Καθώς παρακολουθούμε τον θρίαμβο της ζωής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή που φέρνει ο δρόμος προς την αμαρτία.”
Σενάριο: GYORGY PALFI, ZSOFIA RUTTKAY
Σκηνοθεσία: GYORGY PALFI
Παραγωγή: VIEW MASTER FILMS
Ποσό προέγκρισης: 180.000 €

ΛΙΜΝΗ (ντοκιμαντέρ)
“Μια λίμνη, τρεις χώρες. Ένα αναπάντεχο γεγονός φέρνει τις όχθες της λίμνης πιο κοντά για την σωτηρία του περιβάλλοντος. Ένα ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να συναντήσει το σύγχρονο ανθρώπινο αποτύπωμα των διαφορετικών εθνοτήτων που συμβιώνουν στη λίμνη των Πρεσπών.”
Σενάριο: ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΣ
Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΣ
Παραγωγή: RAWDOCS
Ποσό προέγκρισης: 70.000 €

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΤΖΟ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΦΑΙΔΡΑ (μυθοπλασία)
“Η Τζο χάνει το σχολικό, μπλεγμένη σε έναν εφιάλτη γεμάτο απώλεια και σκοτεινή ομίχλη -κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο της όνειρο.”
Σενάριο: ΖΑΚΛΙΝ ΛΕΝΤΖΟΥ
Σκηνοθεσία: ΖΑΚΛΙΝ ΛΕΝΤΖΟΥ
Παραγωγή: FOSS PRODUCTIONS
Ποσό προέγκρισης: 210.000 €

Η ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΑ (μυθοπλασία, animation)
“Τέλη του 19ου αιώνα σ’ ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Μια πάμφτωχη ηλικιωμένη γυναίκα, παρά τα πολλαπλά χτυπήματα που έχει δεχτεί η ίδια από την ζωή, καλείται να προστατέψει τα δύο ορφανά της εγγόνια. Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.”
Σενάριο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΠΑΣ
Σκηνοθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΠΑΣ
Παραγωγή: PAN ENTERTAINMENT
Ποσό προέγκρισης: 180.000 €

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ (μυθοπλασία)
“Η Έλενα και η Έλσα, 17, αναπτύσσουν μια απαγορευμένη αλλά τρυφερή ρομαντική σχέση στο προσκήνιο της κοινωνικοπολιτικής επανάστασης στη δεκαετία του ’70 στην Ελλάδα.”
Σενάριο: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Σκηνοθεσία: ΔΩΡΑ ΜΑΣΚΛΑΒΑΝΟΥ
Παραγωγή: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ Α.Ε.
Ποσό προέγκρισης: 250.000 €