Νέα  | 08/12/2023

Εγκρίσεις χρηματοδότησης κινηματογραφικών σχεδίων στο πρόγραμμα ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: DEVELOPMENT — Α’ Περίοδος 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) στη συνεδρίαση της 8ης  Δεκεμβρίου 2023 επικύρωσε την απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Παραγωγής για τη χρηματοδότηση δώδεκα (12) κινηματογραφικών σχεδίων, με συνολικό ποσό 77.000€, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ,  για τα στάδια ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΓΡΑΦΗ και ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ – DEVELOPMENT, του Κανονισμού Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών σχεδίων και έργων.
Το ΕΚΚ πριν από τις γιορτές θα ανακοινώσει τις προεγκρίσεις και για το στάδιο ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ του προγράμματος αυτού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Στο στάδιο του Προγράμματος ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ – DEVELOPMENT, κατά την Α’ Περίοδο με καταληκτική ημερομηνία 31.07.2023, υποβλήθηκαν επτά (7) επιλέξιμα προς αξιολόγηση σχέδια, από τα οποία εγκρίθηκε χρηματοδότηση συνολικού ποσού 35.000 € για τα παρακάτω τρία (3):

ΙΣΟΔΙΑΦΟΡΟΙ (μυθοπλασία, animation)
“Στον πλανήτη Ζηδορουβία προσγειώνεται ένα διαφορετικό αγόρι από άλλο πλανήτη, οι κάτοικοι το υιοθετούν, παραμένει όμως ‘ο ξένος’, μέχρις ότου η παράξενη αυτή κοινωνία αντιληφθεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η αποδοχή και ενσωμάτωσή του. ”
Σενάριο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ           
Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ      
Παραγωγή: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΣΗΜΕΙΟ TV PRODUCTIONS)
Ποσό έγκρισης: 15.000 €

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΛΑΖΙΚΑ (ντοκιμαντέρ)
Ένας νεαρός άνδρας επαναπατρίζεται στη Γεωργία για να ζήσει το όνειρο της Λάζικα, μιας μεγαλούπολης υπό κατασκευή, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με εμπόδια που θέτουν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις. Θα καταφέρει να δημιουργήσει το σπίτι του, ή θα το αναζητήσει ξανά αλλού;”
Σενάριο: ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ       
Παραγωγή: PHENO ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ποσό έγκρισης: 10.000 €

ΤΟΠΟΣ (μυθοπλασία)
Στην εσώκλειστη σχολή τυφλών «Τόπος», ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που φοβάται το σκοτάδι, καλείται να εξιχνιάσει τον φόνο του διευθυντή. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν γεννιέται η υποψία πως ένας από τους τυφλούς οικότροφους στην πραγματικότητα μπορεί να δει… ”
Σενάριο: ΕΛΙΝΑ ΠΑΝΙΚ 
Σκηνοθεσία: ΕΛΙΝΑ ΠΑΝΙΚ        
Παραγωγή: ΚΑΡΝΑΒΑΣ-ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ
Ποσό έγκρισης: 10.000 €