Νέα  | 19/04/2022

Προεγκρίσεις σχεδίων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ — Β’ περίοδος 2021

Tο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο Πρόγραμμα ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ κατά τη Β περίοδο υποβολών με καταληκτική ημερομηνία 30.11.2021. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού υποβλήθηκαν συνολικά ογδόντα ένα (81) επιλέξιμα προς αξιολόγηση σχέδια μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, από τα οποία μεγάλο ποσοστό ήταν υψηλού επιπέδου, όπως αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις των Αναγνωστών. H περιορισμένη όμως οικονομική δυνατότητα του ΕΚΚ έθεσε ένα εμπόδιο, που αδικεί τους νέους δημιουργούς, με αποτέλεσμα την προέγκριση μόνον επτά (7) προτάσεων με το συνολικό ποσό των 150.000 €. Όταν ετησίως το σύνολο της τακτικής επιχορήγησης που αντιστοιχεί σε εγκρίσεις και προεγκρίσεις ανέρχεται σε 1.900.000 €, και συμπληρώνεται κατά καιρούς από έκτακτες επιχορηγήσεις, το ΕΚΚ στερείται τη δυνατότητα ενός σταθερού και μακροχρόνιου σχεδιασμού που θα συντηρεί και θα διευρύνει την παραγωγική βάση του ελληνικού κινηματογράφου. 

Ευχαριστούμε τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους που μας εμπιστεύτηκαν καταθέτοντας τις προτάσεις τους και λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στον βαθμό που θα θέλαμε. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που ανακοινώνουμε σήμερα δεν ικανοποιεί το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Παραγωγής  του ΕΚΚ σε σχέση πάντα με τους στόχους που έχουν τεθεί. Το ΕΚΚ οφείλει και από τον Νόμο να δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την ανάδειξη και ενίσχυση νέων ταλέντων. Σε μια θετική συγκυρία για την ελληνική ταινία μικρού μήκους, η οποία έχει πια αναγνωριστεί στα κορυφαία διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, είναι κρίμα να υπάρχουν οι περιορισμένες αυτές δυνατότητες ανάπτυξής της.

Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις μικρού μήκους που προεγκρίνονται:

HOPEPUNK (μυθοπλασία)
«Σε μια δυστοπική Αθήνα γεμάτη ζόμπι και εθνικιστές ταξιτζήδες, ένα ζευγάρι γυναικών παίρνει την κατάσταση στα χέρια του απάγοντας τον αρχι-ταξιτζή ‘Θείο’ με σκοπό την παραδειγματική του τιμωρία»
Σενάριο: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
Παραγωγή: HOMEMADE FILMS
Ποσό χρηματοδότησης: 20.000 €

NEOROMANTICA (μυθοπλασία)
«Μια τυχαία συνάντηση σε ένα κρουαζιερόπλοιο ξυπνάει έναν πρώτο έρωτα που πατάει πάνω σε εύθραυστες παρεξηγήσεις, αρχαίους μύθους και άλυτα μυστικά»
Σενάριο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ
Σκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ
Παραγωγή: FOSS PRODUCTIONS
Ποσό χρηματοδότησης: 30.000 €

ΤΟ ΔΩΡΟ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ (ντοκιμαντέρ)
«Ένα παιδί 6 χρονών εξηγεί στους συνομήλικους του πώς είναι να συμβιώνει κάποιος με το Δώρο, το χαρισματικό μυαλό του, και τον Λύκο, το ζιζάνιο που του βάζει τρικλοποδιές»
Σενάριο: ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΛΑΛΟΥΔΑΚΗ, MASSIMO PIZZOCARO
Σκηνοθεσία: MASSIMO PIZZOCARO, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΛΑΛΟΥΔΑΚΗ
Παραγωγή: HAPPYANT-TV
Ποσό χρηματοδότησης: 20.000 €

ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (μυθοπλασία)
«Σε ένα δυστοπικό μέλλον, μια ομάδα παιδιών που ζει στο δάσος, προετοιμάζει την Άλφα, ένα δεκατριάχρονο κορίτσι, για την επερχόμενη μάχη με το θηρίο του δάσους, σε ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση»
Σενάριο: ΖΩΗ ΣΙΓΑΛΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΣΙΩΤΟΥ
Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΟΥΚΟΣ
Παραγωγή: OPEN BORDERS PRODUCTIONS
Ποσό χρηματοδότησης: 30.000 €

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΔΥΕΙ (μυθοπλασία)
«Ένα αγόρι οδηγείται στο να κάνει το πρώτο βήμα προς την ενηλικίωσή του μέσα από την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει με μία ηλικιωμένη γυναίκα, η εικόνα της οποίας μέχρι πρόσφατα το φόβιζε»
Σενάριο: ΑΣΤΕΡΗΣ ΤΖΙΩΛΑΣ
Σκηνοθεσία: ΑΣΤΕΡΗΣ ΤΖΙΩΛΑΣ
Παραγωγή: ANAV PRODUCTIONS
Ποσό χρηματοδότησης: 10.000 €

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ (μυθοπλασία)
«Ένα απόκοσμα λευκό τοπίο, ένας δρόμος σπαρμένος με κόκκαλα και ένα μυστικό που όλοι γνωρίζουν και προσπαθούν να το κρύψουν. Η ιστορία μίας κοινωνίας που βυθίζεται στο ηθικό κενό»
Σενάριο: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΙΔΗΣ
Σκηνοθεσία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΙΔΗΣ
Παραγωγή: –
Ποσό χρηματοδότησης: 30.000 €

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ (μυθοπλασία)
«Μια θαμώνας του ΙΚΕΑ περνάει τις μέρες της με το να φαντασιώνεται στιγμές με τους πελάτες, όταν μία μέρα εισέρχεται στη φαντασίωση της ένας άλλος μοναχικός θαμώνας από το ΙΚΕΑ του Ρέικιαβικ»
Σενάριο: ΝΑΤΑΣΣΑ ΞΥΔΗ
Σκηνοθεσία: ΝΑΤΑΣΣΑ ΞΥΔΗ Παραγωγή: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΥΔΗ
Ποσό χρηματοδότησης: 10.000 €