Η ελληνική συμμετοχή στα διαγωνιστικά προγράμματα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τις ταινίες που θα συμμετάσχουν στα τρία διαγωνιστικά του προγράμματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται 9 ελληνικά ντοκιμαντέρ που διεκδικούν βραβεία.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εύχεται καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους τους συμμετέχοντες. Σημειωτέον δε ότι και φέτος θα απονείμει δύο βραβεία: αυτό της Καλύτερης Ταινίας πρωτομεφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη / πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδος, και αυτό του Καλύτερου Ελληνικού Project που συμμετέχει στο Docs in Progress της Αγοράς του 25ου Φεστιβάλ. Το καθένα από τα δύο αυτά βραβεία συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 €.
Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα
- «Mighty Afrin: In the Time of Floods» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Άγγελου Ράλλη θίγει το ζήτημα των κλιματικών προσφύγων, μέσα από τη σπαρακτική ιστορία ενός 12χρονου ορφανού κοριτσιού από το Μπαγκλαντές, το οποίο αναζητεί καταφύγιο και ελπίδα σε έναν κόσμο που βυθίζεται. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υποστηριζόμενη από το Ελληνογαλλικό Ταμείο Συμπαραγωγής.
- «Queen of the Deuce» (ευρωπαϊκή πρεμιέρα) της Βάλερι Κοντάκος μάς συστήνει την Τσέλι Γουίλσον, βασίλισσα της βιομηχανίας του πορνό στη Νέα Υόρκη των 70s και αντισυμβατικό φεμινιστικό σύμβολο, ξεδιπλώνοντας την απίθανη ιστορία της. Ελληνοκαναδική συμπαραγωγή ενταγμένη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ.
- «Ζάκρος» (ελληνική πρεμιέρα) του Φίλιππου Κουτσαφτή, που περιπλανιέται στους λαβύρινθους του χρόνου και της ιστορικής μνήμης με φόντο έναν τόπο λουσμένο από το φως και τον άνεμο. Συμπαραγωγή του ΕΚΚ.
Πρόγραμμα Newcomers
- «Ladies in Waiting» (παγκόσμια πρεμιέρα) της Ιωάννα Τσουκαλά, που διεισδύει στα άδυτα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής εξετάζοντας το ταμπού θέμα της ψυχικής υγείας.
- «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Ιωσήφ Βαρδάκη. Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρακολουθούμε πώς το ΑΚΟΕ και το περιοδικό Αμφί επηρέασαν τον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αλλά και τα ίδια τα άτομα τον εαυτό τους. Χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ, μέσω του ΕΚΚ, στο Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Covid-19.
- «Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Χρήστου Ανδριανόπουλου. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ταξιδεύοντας στα ανεξερεύνητα μονοπάτια της τρίτης ηλικίας.
Πρόγραμμα Film Forward
- «Άβατον» (παγκόσμια πρεμιέρα) της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου, η οποία περιστρέφεται γύρω από τους άκαμπτους κανόνες του Αγίου Όρους, που δεν επιτρέπουν την είσοδο στις γυναίκες, εδραιώνοντας ένα είδος πνευματικού αποκλεισμού.
- «Βάρδια» (ελληνική πρεμιέρα) του Γρηγόρη Ρέντη. Στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας μισθοφόροι αναλαμβάνουν την προστασία πλοίων από επιθέσεις πειρατών. Συμπαραγωγή του ΕΚΚ.
- «Θερμαστής» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Στέλιου Μπουζιώτη, ο οποίος ξεθάβει καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά, μέσα από νοσταλγικά στιγμιότυπα και οικογενειακά βίντεο από πέντε δεκαετιών, για ν’ απευθύνει ένα γράμμα συγχώρεσης, αλλά και συμφιλίωσης με την απώλεια.