Νέα  | 01/02/2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο PactWorkshop: Μακινίστες/Grip με την απονομή των διπλωμάτων από τον Υφυπουργό ΥΠ.ΠΟ.Α. κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Χτες βράδυ, 31 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα INNOVATHENS της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, ολοκληρώθηκε το πρώτο workshop του νέου κύκλου σεμιναρίων που διοργανώνει η Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (PACT), με την απονομή των διπλωμάτων στους δέκα συμμετέχοντες, από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη. 

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, παραγωγοί, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, εκπρόσωποι σωματείων και θεσμικών φορέων του κλάδου είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση, με πέντε βίντεο, από όλα όσα έγιναν από τις 16 έως τις 27 Ιανουαρίου που πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο για τους 10 μακινίστες. Ο μακινίστας είναι βασικός συνεργάτης του διευθυντή φωτογραφίας και εκτελεί την κίνηση της κάμερας επινοώντας γρήγορες και οικονομικές λύσεις. Τρία είναι τα βασικά συστατικά ενός καλού μακινίστα: ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ – ΕΠΙΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης στον οπτικοακουστικό τομέα, του “upskilling” και “reskilling”, καθώς είναι ο κατεξοχήν τομέας που συνδέεται άμεσα με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ανακοίνωσε την πρόθεση του ΥΠ.ΠΟ.Α. να στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, και ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει τη δυνατότητα αυτή. 

Ο Πρόεδρος της PACT, κ. Μίκης Μοδιάνο, παρουσίασε την PACT και αναφέρθηκε στην έξαρση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα λόγω του cash rebate, και στην ανάγκη επιμόρφωσης διοικητικών, καλλιτεχνικών και τεχνικών συνεργατών, ώστε να αποκτήσουν τις γνώσεις που απαιτούνται για να ενταχθούν στην παραγωγή και να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες ανάγκες του κλάδου. «Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το 50% των εκπαιδευθέντων, απορροφήθηκε ήδη στην αγορά εργασίας, και είμαστε σίγουροι ότι θα απορροφηθούν άμεσα και οι υπόλοιποι», είπε. 

Το εντατικό σεμινάριο 80 ωρών υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, και το Global Greek Film Initiative of LA Greek Film Festival. Οι εκπαιδευτές ήταν της γαλλικής κρατικής σχολής κινηματογράφου Louis Lumiere.

O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ. Μάρκος Χολέβας, δήλωσε:

«Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η παρούσα Διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της κινηματογραφίας μας και η διαρκής βελτίωση της ποιότητας των ανθρώπινων πόρων της. Σημειωτέον δε ότι κατά την τελευταία διετία, η αύξηση του αριθμού των διεθνών παραγωγών στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες παραγωγοί και δημιουργοί, αλλά και η προσέλκυση στη χώρα μας για γυρίσματα σημαντικών αλλοδαπών παραγωγών έκαναν εμφανείς ελλείψεις αναφορικά με την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, αλλά και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το ΕΚΚ, στο πλαίσιο αυτό των στόχων του, στήριξε το σεμινάριο της Ένωσης Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (PACT) σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Luis Lumiere, την αρχαιότερη σχολή εκπαίδευσης επαγγελματιών του κινηματογράφου της Γαλλίας. Η κίνησή μας αυτή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμορφωτικών δράσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του κινηματογράφου μας, τον οποίο θεωρούμε ως θεμέλιο μιας βιώσιμης εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Οι δράσεις που έχουμε σχεδιάσει θα υλοποιηθούν με τη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από φέτος έως το 2025».

Στη συνέχεια, η συντονίστρια του σεμιναρίου, παραγωγός κα Πόλυ Τρανίδου, περιέγραψε με συγκίνηση αλλά και περηφάνεια όλα όσα έζησε τις δυο εβδομάδες του εντατικού σεμιναρίου που έγινε σε πραγματικούς χώρους παραγωγής με πραγματικές συνθήκες γυρισμάτων και με εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας, ενώ ο Αντιπρόεδρος της PACT, κ. Ανδρέας Τσιλιφώνης ανακοίνωσε τους επόμενους κύκλους σεμιναρίων που θα διοργανώσει πολύ σύντομα η PACT και αναρτήθηκαν ήδη στην ιστοσελίδα της: https://workshops.pact.gr/

Περισσότερες πληροφορίες και προδιαγραφές συμμετοχής στο επίσημο site της PACT, και στο https://workshops.pact.gr

Τα εργαστήρια διοργανώνονται από την PACT www.pact.gr με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Global Greek Film Initiative, και με χορηγίες των εταιριών/μελών της PACT, καθώς και με χορηγίες εταιριών-συνεργατών και προμηθευτών της PACT.