Νέα  | 23/11/2022

Εγκρίσεις σχεδίων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: DEVELOPMENT — Α’ περίοδος 2022

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) λαμβάνοντας υπόψιν τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό του, σύμφωνα με τον οποίο κάθε φορά οι εγκρίσεις και οι προεγκρίσεις εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητές του και τον αριθμό των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ανακοινώνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής, στα Προγράμματα ΒΑΣΙΚΟ και ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ και εγκρίνει τη χρηματοδότηση τριάντα τριών (33) κινηματογραφικών σχεδίων, με συνολικό ποσό 2.001.000 €.

Οφείλει δε να επισημάνει ότι η αποδοχή της ελληνικής ταινίας και η ενίσχυση της θέσης των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών στον ευρωπαϊκό χώρο, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΕΚΚ, έχουν αυξήσει σημαντικά τη ροή των προτάσεων που υποβάλλονται. Δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων του, δυστυχώς, το ΕΚΚ αδυνατεί να ανταποκριθεί όπως θα ήθελε στη δυναμική αυτή. 

Στο Πρόγραμμα ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ – DEVELOPMENT, κατά την Α Περίοδο με καταληκτική ημερομηνία 31.07.2022, υποβλήθηκαν επτά (7) επιλέξιμα προς αξιολόγηση σχέδια, από τα οποία εγκρίθηκε χρηματοδότηση συνολικού ποσού 45.000 € για τα παρακάτω τέσσερα (4):

ON THE EDGE (ντοκιμαντέρ)
“Μια ταινία για την πυγμαχία, την τέχνη και τη σημασία του αγώνα στη ζωή, με πρωταγωνιστές έναν ζωγράφο που σχεδιάζει πυγμάχους, έναν ερευνητή χορογράφο, και έναν νεαρό πυγμάχο με τον προπονητή του.”
Σενάριο: ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Σκηνοθεσία: ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Παραγωγή: BLIGHT FILMS 
Ποσό έγκρισης: 10.000 €

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΟΥ (μυθοπλασία)
“Αθήνα, 1981. Ένας πρώην αξιωματικός της CIA ανακρίνει απεγνωσμένα έναν απλό μελισσοκόμο, πεπεισμένος ότι είναι μέλος της 17Ν, που στοχεύει να κάνει χτύπημα στην ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου σε 2 ώρες.”
Σενάριο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΚΑΛΙΟΣ, ΦΙΛΗ ΓΙΟΑΝΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΝΟΥ
Σκηνοθεσία: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΚΑΛΙΟΣ
Παραγωγή: FOSS – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 
Ποσό έγκρισης: 10.000 €

ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ (μυθοπλασία)
“Ιδού λοιπόν τα γεγονότα/έτσι όπως γίναν ακριβώς/ τη χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο/ τη χρονιά-κλειδί της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας/ τη χρονιά του Υδροχόου όου όου όου….”
Σενάριο: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗΣ
Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗΣ
Παραγωγή: PAN ENTERTAINMENT A.E. 
Ποσό έγκρισης: 15.000 €

ΤΟ ΧΩΡΙΟ (μυθοπλασία)
“Ταλαιπωρημένη και τραυματισμένη αλλά ανακουφισμένη, η νεαρή Αλίκη στέκεται πίσω από την ξύλινη πύλη ενός σκοτεινού δάσους. Η δωδεκάμηνη παραμονή της στο παιχνίδι επιβίωσης «Το Χωριό» τελειώνει.”
Σενάριο: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΝΤΖΗΣ
Σκηνοθεσία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΝΤΖΗΣ
Παραγωγή: DEBUNK ΑΜΚΕ 
Ποσό έγκρισης: 10.000 €