Νέα  | 23/11/2022

Προεγκρίσεις σχεδίων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ — Α’ περίοδος 2022

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) λαμβάνοντας υπόψιν τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό του, σύμφωνα με τον οποίο κάθε φορά οι εγκρίσεις και οι προεγκρίσεις εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητές του και τον αριθμό των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ανακοινώνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής, στα Προγράμματα ΒΑΣΙΚΟ και ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ και εγκρίνει τη χρηματοδότηση τριάντα τριών (33) κινηματογραφικών σχεδίων, με συνολικό ποσό 2.001.000 €.

Οφείλει δε να επισημάνει ότι η αποδοχή της ελληνικής ταινίας και η ενίσχυση της θέσης των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών στον ευρωπαϊκό χώρο, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΕΚΚ, έχουν αυξήσει σημαντικά τη ροή των προτάσεων που υποβάλλονται. Δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων του, δυστυχώς, το ΕΚΚ αδυνατεί να ανταποκριθεί όπως θα ήθελε στη δυναμική αυτή. 

Στο Πρόγραμμα ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ, κατά την Α Περίοδο με καταληκτική ημερομηνία 31.07.2022, υποβλήθηκαν οκτώ (8) επιλέξιμα προς αξιολόγηση σχέδια, από τα οποία προεγκρίθηκε χρηματοδότηση συνολικού ποσού 580.000 € για τις παρακάτω τρεις (3):

SHE SEES (μυθοπλασία)
“Μια ιστορία γυναικείας φιλίας στην σύγχρονη Αθήνα – δύο γυναίκες διαφορετικής καταγωγής και ηλικίας, ξένες στην πόλη που ζουν, αντικατοπτρίζονται στα βλέμματα που ανταλλάσσουν απ’ τα παράθυρα τους. ”
Σενάριο: ΜΕΜΗ ΚΟΥΠΑ
Σκηνοθεσία: ΜΕΜΗ ΚΟΥΠΑ
Παραγωγή: ΜΠΛΟΝΤ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ Α.Ε.
Ποσό προέγκρισης: 180.000 €

ΔΟΞΑ Β (μυθοπλασία)
“Δύο κατάδικοι παγιδευμένοι σε κλοιούς, ναυαγούν σε ερημικό νησί του Αιγαίου: ένας αγαθός μελισσοκόμος και ο εκθρονισμένος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Αν θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να συνεννοηθούν.”
Σενάριο: LUIGI CAMPI, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγή: EITHER/OR 
Ποσό προέγκρισης: 200.000 €

ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ (μυθοπλασία)
“Όταν μια Γριά αντικαθιστά τον Γέρο της με μια πέτρα, εκείνος την κλέβει και πάει να τη θάψει στο φεγγάρι. Η Γριά τον κυνηγάει μέχρι εκεί και από τη σύγκρουση που ακολουθεί, μόνο ένας τους επιζεί.”
Σενάριο: ΘΑΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Σκηνοθεσία: ΘΑΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Παραγωγή: AKRAN
Ποσό προέγκρισης: 200.000 €