Νέα  | 23/11/2022

Προεγκρίσεις σχεδίων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΒΑΣΙΚΟ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ — Α’ περίοδος 2022

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) λαμβάνοντας υπόψιν τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό του, σύμφωνα με τον οποίο κάθε φορά οι εγκρίσεις και οι προεγκρίσεις εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητές του και τον αριθμό των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ανακοινώνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής, στα Προγράμματα ΒΑΣΙΚΟ και ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ και εγκρίνει τη χρηματοδότηση τριάντα τριών (33) κινηματογραφικών σχεδίων, με συνολικό ποσό 2.001.000 €.

Οφείλει δε να επισημάνει ότι η αποδοχή της ελληνικής ταινίας και η ενίσχυση της θέσης των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών στον ευρωπαϊκό χώρο, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΕΚΚ, έχουν αυξήσει σημαντικά τη ροή των προτάσεων που υποβάλλονται. Δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων του, δυστυχώς, το ΕΚΚ αδυνατεί να ανταποκριθεί όπως θα ήθελε στη δυναμική αυτή. 

Στο Πρόγραμμα ΒΑΣΙΚΟ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ, κατά την Α Περίοδο υποβολών με καταληκτική ημερομηνία 30.6.2022, υποβλήθηκαν είκοσι τρία (23) επιλέξιμα προς αξιολόγηση σχέδια, από τα οποία προεγκρίθηκε χρηματοδότηση συνολικού ποσού 1.270.000 € για τα παρακάτω επτά (7): 

MANKIND’S FOLLY (ντοκιμαντέρ)
“Στις δύο άκρες της Αρκτικής, ο Γιέγκορ και η Μάρθα βλέπουν το έδαφος να βυθίζεται κάτω από τα πόδια τους την ώρα που οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επεκτείνονται άπληστα στον μακρινό Βορρά.”
Σενάριο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγή: SMALL PLANET
Ποσό προέγκρισης: 70.000 €

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ 1922 (ντοκιμαντέρ)
“Τα λόγια των Γυναικών που βίωσαν την Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύουν σε animation την γυναικεία προσφυγική εμπειρία.”
Σενάριο: ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Σκηνοθεσία: ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Παραγωγή: SOUL PRODUCTIONS 
Ποσό προέγκρισης: 160.000 €

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΤΡΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΕΦΑΛΙ (μυθοπλασία)
“Ένας επιχειρηματίας προσπαθεί να σώσει το σπίτι του από τον τοκογλύφο δανειστή του. Στο απόλυτο αδιέξοδο του, οδηγείται σε μια γνώριμη μονοκατοικία με κρυμμένα λεφτά και σε ένα στυγερό έγκλημα.”
Σενάριο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ
Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Παραγωγή: ATHENS PRODUCTIONS Α.Ε.
Ποσό προέγκρισης: 250.000 €

ΞΕΝΟ ΑΙΜΑ (μυθοπλασία)
“Η αιφνίδια εμφάνιση ενός προσώπου από το παρελθόν διαλύει μέσα σε μια νύχτα την ήρεμη νησιωτική ζωή του Ντένη. Πρέπει να αποφασίσει αν θα βρει σωτηρία στην εκδίκηση ή τη συγχώρεση…”
Σενάριο: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθεσία: ΤΩΝΗΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ
Παραγωγή: NIKS MOVIES
Ποσό προέγκρισης: 180.000 €

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ (μυθοπλασία)
“Με φόντο ένα υπερπολυτελές πάρτι γενεθλίων, ένας αδίστακτος πολυεκατομμυριούχος θα χάσει εντελώς την αίσθηση σωστού και λάθους στην προσπάθειά του να ελέγξει τις ζωές των γύρω του.”
Σενάριο: MIGUEL ANGEL JIMENEZ
Σκηνοθεσία: MIGUEL ANGEL JIMENEZ
Παραγωγή: ΚΑΡΝΑΒΑΣ-ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.
Ποσό προέγκρισης: 230.000 €

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (μυθοπλασία)
“1968— O αγώνας του δονκιχωτικού Γιατρού για ν’ αναδειχθεί σε λαϊκό Ηγέτη εκλαμβάνεται ως φάρσα. Παρόλα αυτά η Δέσποινα —η συνοδοιπόρος του— πιστεύει πως μαζί θα αλλάξουν τον κόσμο.”
Σενάριο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ
Παραγωγή: BLACKBIRD PRODUCTION ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.
Ποσό προέγκρισης: 230.000 €

ΤΡΕΛΗ ΚΑΡΔΙΑ (μυθοπλασία)
“Αν έπρεπε να βεβαιωθείς πως κάποιος μπορεί να αγαπήσει πραγματικά και δεν υπήρχε κανένας ηθικός ή άλλος περιορισμός, μέχρι που θα έφτανες;”
Σενάριο: ΝΤΕΝΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Σκηνοθεσία: ΝΤΕΝΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Παραγωγή: NEDA FILM ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.
Ποσό προέγκρισης: 150.000 €