Γενικές πληροφορίες χρηματοδότησης

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) σύμφωνα με το νόμο 3905/2010, μέσω της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής: (α) ενισχύει, χρηματοδοτεί και επιβλέπει κάθε στάδιο παραγωγής κινηματογραφικού έργου – ανάπτυξη σεναρίου, ανάπτυξη φακέλου παραγωγής και παραγωγή, (β) ενισχύει, χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, με ιδιαίτερη μέριμνα για την ανεύρεση και ανάδειξη νέων κινηματογραφιστών.

Με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις, το ΕΚΚ συντάσσει τον παρόντα Κανονισμό με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που κάθε παραγωγός ή δημιουργός θα μπορούν να αιτηθούν τη συμμετοχή του ΕΚΚ σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο, σε οποιαδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται αυτό. Ο Κανονισμός αυτός αποσκοπεί επίσης στην ανάδειξη και την εξέλιξη νέων δημιουργών, αλλά και στην υποστήριξη δημιουργών με αναγνωρισμένο έργο.

Δεδομένων αυτών:

  • Χρηματοδοτούνται όλες οι φάσεις ανάπτυξης και παραγωγής (για την προώθηση και διανομή κινηματογραφικής ταινίας βλ. Κανονισμός Hellas Film)
  • Τα Προγράμματα Χρηματοδότησης αφορούν όλα τα κινηματογραφικά είδη: μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και animation, μικρού και μεγάλου μήκους.
  • Ως εργαλεία στήριξης χρησιμοποιούνται τόσο η χρηματοδότηση (έναντι ποσοστού επί του έργου για το ΕΚΚ) όσο και η ενίσχυση (επιδότηση) των κινηματογραφικών σχεδίων και ταινιών.
  • Προβλέπεται στήριξη των ταινιών animation, των ταινιών που απευθύνονται σε παιδικό και εφηβικό κοινό καθώς και της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας σκηνοθέτη/τιδος ανεξαρτήτως είδους.
  • Προβλέπεται ειδική στήριξη για έργα που μπορούν να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό.
  • Στηρίζεται η μειοψηφική συμμετοχή Ελλήνων/ίδων παραγωγών σε διεθνείς συμπαραγωγές.

Τα Προγράμματα Χρηματοδότησης που προβλέπονται στον Κανονισμό είναι:

Σε όλα τα προγράμματα αντιμετωπίζονται ευνοϊκά προτάσεις που στοχεύουν:

  • στην ανάπτυξη του κοινού, ιδιαιτέρως του παιδικού και εφηβικού
  • στην προαγωγή της συμπεριληπτικότητας, της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας στη διαδικασία της δημιουργίας κινηματογραφικών έργων
  • στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής

Σχέδιο έργου που έχει πορνογραφικό χαρακτήρα, υποκινεί τη βία και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι επιλέξιμο.

Καταληκτικές ημερομηνίες υποβολών προτάσεωνΑ’ περίοδοςΒ’ περίοδος
Μικρού μήκους31/0530/11
Πρώτη ταινία31/0731/01
Βασικό30/0631/12
Έτοιμη Ταινία30/06μια περίοδος ετησίως
Micro-budget31/0530/11
Μειοψηφική συμπαραγωγή30/0431/10